Puhumattomuus ylläpitää seksimyyttejä

301834_10150937956267472_285597139_n

Hei vaan kaikille, ja mukavaa, että olette löytäneet SEX N’ TALK -sivustolle. Perustamisprosessissa on ollut monta vaihetta ja nyt vihdoin pääsin vauhtiin kirjoittamisessa. Ja kiitos kaikille aihealueita ehdottaneille, lupaan ottaa jokaisen käsittelyyn aikataulun puitteissa.

Ensimmäisenä tartun omaa tutkimustani lähellä olevaan aiheeseen, joka koskee seksimyyttejä. Sain eräältä seuraajaltani mielenkiintoisen kysymyksen koskien sitä, miksi ihmisillä, jopa kauan yhdessä eläneillä, on hyvin erilainen käsitys siitä millaista hyvä seksi oikeastaan on. Lähtökohtaisesti suurin syy tähän on tietenkin se, että olemme yksilöitä ja kaikilla meillä on toisistaan eroavat seksuaaliset mieltymykset. Mutta silti kenties yksi sitkeimmin seksuaalisuudessa elävistä myyteistä on se, että naisten ja miesten oletetaan olevan seksuaalisesti jokseenkin samanlaisia. Uskokaa tai älkää, moni uskoo edelleen tietävänsä millaista on ”hyvä seksi” – ja totuushan on kuitenkin se, että oli seksipartneri sitten kuinka kokenut rakastaja tahansa, ei hän voi tietää uuden kumppaninsa seksuaalisia mieltymyksiä, ellei kysy niitä. Tämän vuoksi useat seksistä kirjoitetut neuvoa antavat kirjoitukset alkavat jossakin kohtaa ärsyttää, ainakin minua – nämä neuvot kun eivät välttämättä vastaa yksilön toiveita. Pitkässäkin parisuhteessa saatetaan esimerkiksi elää vuosia yhdessä ja harrastaa seksiä tällaisten ”oletusten” ja ”neuvojen” varassa ja samalla kumppani on kuitenkin kokoajan tiennyt, että tämä ei ole sitä, mitä oikeasti haluaisi. Seksi ei ole taitolaji, siinä ei voi yksin luistella mestariksi.

Jos viestinnän puute on kuitenkin ajanut esimerkiksi parisuhteen osapuolet tilanteeseen, jossa seksuaalinen nautinto on ollut kadoksissa vuosia, on siinä vaiheessa hyvin vaikea kertoa kumppanille, ettei seksi ole ollut kaikilta osin tyydyttävää. No, mikäs sitten avuksi – tyytyä tilanteeseen vai hakea seksiseuraa suhteen ulkopuolelta? Voin taata, ettei kumpikaan ratkaisu tuo lopullisen autuuta onnea, varsinkaan jos parisuhteessa haluaa pysyä. Seksielämä kun on se osa parisuhdetta, joka yleensä ensimmäisenä reagoi suhteen muihin ongelmiin – jos parisuhteessa on intohimoa ja seksiä, suhde voi yleensä hyvin. Ei kuitenkaan ole oikein antaa toisen olettaa, että seksi on nautinnollista ja tyydyttävää, jos se ei sitä ole. Tällaisen asian kertominen voi toki loukata kumppania ja saada hänet kokemaan riittämättömyyden ja jopa häpeän tunteita. Mutta entä jos kumppani olisikin hyvillään saadessaan tietää, että haluat esimerkiksi ”kehittää” (asian kun voi ilmaista niin monella tavalla) seksielämäänne? Totuushan tässä tilanteessa on usein se, että sinulla ei todennäköisesti ole tietoa siitä, miten kumppanisi tällaisen asian esiintuomiseen reagoisi – jos asioista ei kerta ole aiemmin puhuttu. Sanoisinkin, että juuri toisen käyttäytymisen ennakointi ja olettamukset ylläpitävät puhumattomuutta, joka taas puolestaan ylläpitää näitä seksimyyttejä. Syy on usein helpoin vierittää toisen harteille, Ehkä olisi hyvä myös katsoa peiliin ja kysyä, kumman kasvoja tässä loppujen lopuksi suojelee – omia vai kumppanin kasvoja?

Asioiden puheeksi ottamisen lisäksi myyttien elinvoimaa ei ainakaan vähennä se, että myös rehellisesti vastaaminen on usein vaikeaa. Jos keskustelun kultainen puro saadaan vihdoin virtaamaan, voi kaikki silti tyssätä siihen, että toinen ei uskalla tai jostain syystä halua olla rehellinen. Ei siis ehkä kannata koittaa rikkoa puhumisen kaavoja ja selvitellä seksimyyttejä kysymällä kumppanilta esimerkiksi, että ”tulitko?”. Tähän on nimittäin usein liian helppo vastata ”kyllä”, ja taas selvitään siitä ”puhumisen pälkähästä”. Ilman viestintää, käsityksemme hyvästä seksistä ei ehkä koskaan kohtaa. Näin seksimyytit jatkavat elämistä keskuudessamme.

Sex and Talk,

Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s