Oikeasti lähellä

Läheisyys

Olen usein kuullut tuttavieni pohtivan läheisyyden merkitystä parisuhteessa. Tutuiksi ovat tulleet lausahdukset: ”Meillä ei ole suhteessa sellaista läheisyyttä kun pitäisi olla” tai että ”kaipaan enemmän oikeaa läheisyyttä”. Kun sitten kysyn, että millaista se oikea läheisyys on, vastaukset ovat jokseenkin ympäripyöreitä. Usein ei kuitenkaan ole kyse pelkästä halailun kaipuusta – läheisyyden puute voi vaikuttaa niin moneen asiaan parisuhteessa.

Jopa seksiä voi harrastaa ilman läheisyyttä. Jos suhteesta puuttuu läheisyyden kokemus, usein seksikin muuttuu, ainakin jollain tasolla, suoritukseksi – suoritukseksi, joka tyydyttää molempien seksuaaliset tarpeet. Pahimmassa tapauksessa seksuaalisen tarpeetkaan eivät tyydyty, sillä läheisyys on usein, ainakin naiselle, yksi tärkeimpiä seksuaalisia kiihokkeita. Läheisyys avaa pelin ja valmistelee kaikki muut pelinappulat herkiksi ärsykkeille. Seksi on enemmän kuin fyysinen kokemus ja tämän vuoksi useimmat ihmiset kokevatkin, että seksi on parasta parisuhteessa, jossa jaetaan myös henkinen yhteys.

Usein läheisyyden puute heijastuukin juuri seksielämään ja etenkin sen vähenemiseen. Sain eräältä seuraajaltani aiheeseen liittyvän pohdinnan ja hän antoi luvan siteerata ajatuksiaan kirjoituksessani:

”Toiselle on hyvin vaikea sanoa, että anna enemmän läheisyyttä, niin saat ehkä enemmän seksiä. Se kuulostaa vaihtokaupalta ja sellaista tunnelmaa en suhteeseeni halua. En tiedä, miten saada mies ymmärtämään, että läheisyys on minulle tärkeämpää kuin itse akti. Miehille voisi raapustaa jonkin teoksen siitä, millainen läheisyys on naiselle tärkeää ja seksuaalisesti kiihottavaa.”

Kaiken lukemani ja opiskelemani pohjalta voin yleisesti sanoa, että varsinkin naiset tarvitsevat hyvin paljon läheisyyttä, etenkin parisuhteessa ollessaan. Läheisyys ja seksuaalisuus ovat pääasiassa niitä asioita, jotka erottavat parisuhteen muista suhteista – sen takia juuri näitä asioita tulisi eritoten vaalia. Kuitenkin läheisyyden ”vaatiminen” voi olla hyvinkin haastavaa, koska sen odotetaan tulevan luonnostaan ja omasta halusta olla lähellä. Jos läheisyys syystä tai toisesta vähenee parisuhteessa, herää hyvin nopeasti epäilys, että jokin on vialla. Ei siis ihme, että tällaiset asiat heijastuvat myös seksiin.

Läheisyyden väheneminen olisi kuitenkin aina hyvä ottaa puheeksi, vaikka se tuntuisikin ikävältä ja vastenmieliseltä. Omalle kumppanille läheisyyden tärkeyttä voi avata esimerkiksi sen kautta, mihin kaikkiin asioihin se omassa parisuhteessa vaikuttaa ja mitä seurauksia sillä on. On todella ikävää, jos suhteen toinen osapuoli elää läheisyyden puutteessa ja toinen taas seksin puutteessa – tällainen kierre saattaa jatkua hyvinkin pitkään, jos kumpikaan ei tiedä tai ymmärrä, mistä hankaa. Toki läheisyyden puute aiheuttaa usein lukkoja myös viestintään, jolloin voi tuntua entistä vaikeammalta kertoa kumppanille, että kokee jäävänsä parisuhteessa jostain paitsi. Kuitenkin näiden lukkojen avaaminen yleensä aloittaa jonkinlaisen prosessin, jonka jälkeen ollaan taas askeleen lähempänä toista.

Läheisyys, mitä kaikkea se sitten onkaan, on jokaiselle ihmiselle äärimmäisen tärkeä kokemus. Kun pohdin saamaani lukijapalautetta, olen täysin samaa mieltä siitä, että parisuhteessa ei missään tapauksessa tulisi käyttää ”vaihtokauppaa” saavuttaakseen omaa tahtoaan – seksi vallan välineenä ei ole hyväksyttävää – se ole enää seksiä. Markkinoilta kyllä löytyy paljon erilaisia läheisyyttä käsitteleviä teoksia (suosittelen luettavaksi ja voin vinkata), mutta läheisyys on silti aina henkilökohtainen ja kahden ihmisen välinen kokemus, ainakin parisuhteessa. Kokeakseen aitoa läheisyyttä ei auta, että toinen opettelee läheisyyden alkeita lukemalla – sen on oltava jotain yhteistä. Omien tietojeni pohjalta voin sanoa, että seksuaalisesti innostava läheisyys on ennen kaikkea aitoa halua olla toisen lähellä. Läheisyys on halua olla läsnä juuri siinä hetkessä missä ollaan kaksin. Se on halua antaa toiselle hyvää oloa, laittaa toisen tarpeet itsensä edelle, ihmetellä ja kosketella. Se on halua tutkia toista, suudella, kuiskia korvaan ja puhua lempeästi. Läheisyys on kykyä katsoa syvälle silmiin ja heittäytyä tilanteeseen.

Läheisyys on intohimoa, joka syttyy silloin kun osaat olla oikeasti lähellä.

Sex and talk,

Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s